Cimitirul Vesel

Publicat in Branduri Maramureș


Cimitirul Vesel

Cimitirul Vesel Sapanta

Creator: Ion Stan Pătraș
Continuator: Dumitru Pop Tincu
Anul înființării: 1935 (anul în care au fost ridicate primele cruci pictate în Cimitirul Vesel)
Marcă înregistrată: 2006 – cruci tip Săpânța; 2008 – modele și desen
Categorie: turism

Cimitirul Vesel din Săpânța este un obiectiv turistic unic în lume, prin faptul că reunește cruci funerare cu versuri hazlii despre viața persoanelor decedate din localitate. Cele mai multe cruci sunt personalizate în funcție de firea defunctului, însă există și clișee precum cele de pe „crucea bețivului” sau de pe “crucea soacrei”. În fiecare an, Cimitirul Vesel este vizitat de sute de mii de turiști.

„Ion Stan Pătraș a început acest cimitir în anul 1935, iar el a trecut la cele veșnice în 1977. De atunci, eu sunt continuatorul acestor lucrări. Duc mai departe tradiția, o mențin exact cum am preluat-o, nu o las să se deterioreze, pentru că aici e o problemă foarte mare, că intră kitsch-ul. Vin comenzile din străinătate, de la diferite muzee din lume, expoziții înafară și așa că acest lăcaș al nordului României este cunoscut prin arta sculpturii, picturii în lemn.”
Dumitru Pop Tincu

Ce vă inspiră?
„Inspirația vine din gura satului, cum s-ar zice, că acolo găsești tot ce ai nevoie. Dar inspirația cea mai ușoară pentru mine este, vă spun, legătura dintre mine și cel care a murit. Mă ajută și «verșul», pentru că la noi se scrie de către o persoană un verș, iar verșul este toată viața omului și n-o pot numai eu gândi, o gândește altul și eu o redau, preiau și redau anumite cuvinte pe care le găsesc acolo.”

Citește povestea Cimitirului Vesel de la Săpânța…

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *