Sfidându-l pe Sisif

Publicat in Loc de meșteri făurari, Povestile creatorilor


CMC Cărbunari

CMC Cărbunari

Nu e clar dacă Victor Florean a fost cel care a ales piatra ori reciproca a fost valabilă în cazul său. Cert este că maramureșeanul care a făcut din CMC un brand are câteva din proprietățile materialului cu care lucrează. În viață l-a ajutat rezistența la stres, în afaceri i-a fost de folos duritatea în negocieri, iar acasă a contat durabilitatea relațiilor familiale.

Brandul CMC Cărbunari l-a dezvoltat în 26 de ani, iar acum sub această siglă se află mai multe firme, peste 100 de angajați, o cifră de afaceri de 3,5 milioane de euro pe an și mii de metri pătrați de pavaje din marmură și granit. În afara familiei, pe care o consideră sfântă, mai este atașat de muzeul pe care l-a creat într-o poiană devenită parc de artă monumentală.

Şcoala vieţii l-a făcut tare ca piatra

Primele gânduri despre afaceri i-au venit într-un moment nu tocmai plăcut al vieții, pe când era în închisoare. Înainte de 1989, Victor Florean a fost condamnat din motive politice, iar în perioada cât a fost lipsit de libertate a apucat să cunoască și oameni care i-au deschis mintea și l-au îndrumat să facă o facultate, să se angajeze și să capete experiență pentru a fi pe picioarele lui.

A urmat cursurile Universității de Nord Baia Mare și s-a specializat în domeniul minier, lucru despre care spune că i-a fost util ulterior. A schimbat mai multe locuri de muncă, iar în 6 iulie 1990 și-a deschis propria afacere: Cariera de Marmură Cufoaia, care, un an mai târziu, a devenit CMC.

Firma prelucra diferite tipuri de roci ornamentale pentru case, sedii de firme sau piețe publice. Meseria de tăietor de piatră era însă nouă atât pentru el, cât și pentru cei cu care a pornit la drum, astfel încât împreună cu muncitorii a învățat tainele mânuirii blocurilor de marmură și granit. Victor Florean spune acum că „piatra trebuie s-o «guști», s-o pipăi și doar după aceea o poți tăia.”

Victor Florean - CMC Cărbunari

Victor Florean – CMC Cărbunari

Mândru că munca îi este călcată zilnic în picioare

Chiar dacă munca de zi cu zi îi este călcată în picioare de mii de oameni, Victor Florean este mândru că piatra furnizată de el stă temelie în pavajele unora dintre cele mai frecventate locuri din țară, cum sunt Piața Mare din Sibiu și Centrul Vechi al Bucureștiului, dar și din afara României, cum este Piața Lajos Kossuth din Budapesta. De asemenea, lucrările marca „Florean” se văd și pe clădiri reprezentantive, cum este de exemplu Casa Poporului, Universitatea „Petre Andrei” din Iași ori Biblioteca Județeană Baia Mare.

Victor Florean afirmă că numele CMC este de referință chiar și pe piața internațională. Adaugă că nu i-a fost ușor să răzbată şi, mai ales, să se mențină în top. Ca și în cazul lui Sisif, caznele n-au lipsit, dar înverșunarea de a reuși a fost mai puternică și a putut să ajungă cu „stânca” în vârf, apoi să o păstreze neclintită acolo.

Pe măsura dezvoltării firmei și a participării la târguri naționale și internaționale, s-a impus și rafinarea identității vizuale a companiei. În urmă cu aproximativ 10 ani, o echipă de specialiști a lucrat la un proiect care promovează domeniul de activitate al firmei și principalele materiale cu care lucrează: marmură, granit, betoane. Victor Florean susține că schimbarea a fost benefică pentru companie și a ajutat la o percepție mai clară a profilului și valorilor companiei.

CMC Cărbunari

CMC Cărbunari

Muzeul de piatră din Poiana Soarelui

Pasiunea antreprenorului Victor Florean pentru piatră l-a determinat să se orienteze și înspre arta sculpturii, el considerând că munca de lustruire a plăcilor de marmură este, în sine, o artă. Așa a apărut Muzeul Florean, unul dintre primele muzee de artă contemporană din România și singurul muzeu privat din Maramureș, organizat instituţional.

Înființat în 1997, la inițiativa lui Victor Florean și cu sprijinul artistului Mircea Bochiș, acesta se întinde pe 40 de hectare, fiind un adevărat parc de sculptură monumentală. Muzeul reunește piese de la sute de artiști din întreaga lume. Acestea sunt amplasate pe un teren aflat în Poiana Soarelui de la Cernești, aproape de drumul ce leagă Baia Mare de Țara Lăpușului.

Ideea unei colecţii private de artă, deschisă în acelaşi timp publicului larg, este una nonconformistă şi a fost posibilă prin achiziţia a numeroase creaţii – pornind de la cele ce ţin de cultura clasică şi ajungând până la cele moderne. Iniţiativa artistică se potriveşte ca o mănuşă brandului CMC, prin promovarea valorii, creativităţii și bucuriei de a prelucra stânca pentru a transmite plăcere și încântare privitorului.

Muzeul Florean

Muzeul Florean

Vezi și alte detalii despre brandul CMC…

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *