Antreprenorul care n-a vrut să ajungă carne de tun pentru multinaționale

Publicat in Ca-n povești... de succes, Povestile creatorilor


Ferma Zootehnica Baia Mare

Ferma Zootehnică Baia Mare

Muncă multă, cuvinte puține. La asta s-ar rezuma povestea maramureșeanului care stă în spatele brandului Ferma Zootehnică. Florin Lazăr a început să îl crească din 3 decembrie 1993, pe când avea doar 20 de ani, iar numele reflecta pe deplin realitatea de atunci, SRL-ul fiind o mică fermă zootehnică.

Rezistența pe o piață a cărnii suprasaturată de produse de import, dar și încăpățânarea de a nu ceda în fața investitorilor străini care au preluat controlul agriculturii și zootehniei românești sunt două dintre calitățile brandului local, dar și atribute ale afacerii care îl determină pe Florin Lazăr să susțină că nu i-a fost deloc ușor. Probabil s-a obișnuit să taie în carne vie nu doar la propriu, ci și-n relațiile de afaceri, ținând cont că are de-a face cu o concurență puternică, mai ales din partea multinaționalelor care nu dau multe șanse micilor producători.

Brand autentic românesc

Îndârjirea nu l-a părăsit pe Florin Lazăr în ultimii 23 de ani de când a pus bazele Fermei, pentru că s-a preocupat să dezvolte linia de producție și, mai departe, un brand autentic românesc. „Rețetele sunt ale noastre, sunt create de noi. Toate îmi sunt favorite și n-aș renunța la niciuna. Cu produsele a fost o evoluție în timp. N-am făcut din prima zi mezeluri. Am început cu creșterea animalelor și la câțiva ani a început prelucrarea cărnii”, afirmă Florin Lazăr.

În prezent, sub brandul Ferma Zootehnică se regăsesc peste 200 de produse, de la salamuri și cârnați până la afumături, tobă și „prospături”, iar cuvântul cheie prin care sunt promovate este „carne”, scris cu majuscule pe ambalaje, materialele tipărite și mașinile de distribuție. „Dincolo de imagine e gustul! E real!” e mesajul care completează identitatea vizuală. Florin Lazăr spune că lucrează cu o firmă din Ardeal la materialele de promovare, dar ultimul cuvânt îl are echipa de la Fermă.

Florin Lazăr - Ferma Zootehnică Baia Mare

Florin Lazăr – Ferma Zootehnică Baia Mare

Trei instituţii ale statului verifică apa dintr-un izvor

În schimb, ar vrea mai puțin intervenționism de la stat. „E prea multă birocrație, iar instituțiile statului nu sunt foarte bine determinate. De exemplu, merg trei instituții la un izvor ca să vadă că apa e limpede. Ar fi multe de schimbat la nivel local, dar și național. În primul rând, oamenii de afaceri ar trebui lăsați să lucreze”, declară Florin Lazăr, care nu se ferește să își declare public nemulțumirea față de conducătorii României, inclusiv față de tehnocrați.

Când auzi asta de la el, aproape instantaneu te gândești la Ferma Animalelor a lui George Orwell, un roman care critică corupția, lăcomia și pervertirea conducătorilor.

Plus valoarea pe care Florin Lazăr apreciază ca a adus-o comunității locale e păstrarea meseriei de măcelar și oferirea de locuri de muncă oamenilor din zonă. „Am reușit să menținem personalul, am făcut să rămână aici și să nu plece în străinătate. Sunt oameni care și-au întemeiat familii, iar acum au copii.”

Vezi și alte detalii despre brandul Ferma Zootehnică…

RelatedPost

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *