Spiritul locului

Publicat in Loc de meșteri făurari, Povestile creatorilor


Piata Cetatii Baia Mare

Piața Cetății Baia Mare – proiect 9 Opțiune

Cum va arăta Baia Mare peste 10, 20 de ani? Există cineva care are un răspuns la această întrebare. E cineva care, de fapt, deține schițele viitorului oraş, pentru că într-o oarecare măsură le creează. Arhitecţii sunt un fel de „genii loci” ale vremurilor noastre, iar munca lor se răsfrânge direct asupra fiecărui locuitor, proiectele create putând modela un individ, o familie, chiar comunitatea locală.

Baia Mare este un oraș nici prea mare, nici prea mic. Unii se raportează la el ca fiind locul în care „se agață harta-n cui”. Alții vorbesc despre orașul minier care încă nu și-a găsit identitatea şi rostul. Cei născuţi aici spun, pur și simplu, că e „acasă”. Cumva spiritul locului s-a răsfrânt și asupra arhitecților Ildiko Mitru și Ștefan Paskucz, care nu doar au dezvoltat brandul 9 Opțiune, ci au creat și recreat parte din Baia Mare. De exemplu, Centrul Vechi și Piața Cetății arată în realitate aproape la fel cum era pe planșa celor doi acum un deceniu și ceva. „Cred că 95% din proiectele noastre, la finalizare, dacă le compari cu randările de la început sunt pe acolo”, spune Paskucz.

Ștefan Paskucz - 9 Opțiune

Ștefan Paskucz – 9 Opțiune

Axe de simetrie

După circa două decenii de conviețuire, cei doi au găsit tehnica perfectă de îmbinare a personalităților, iar acum se comportă ca o echipă. De fapt, s-au ales reciproc, știind că o să fie pe aceeași lungime de undă. „Eu terminasem facultatea. M-am întors la Baia Mare și doream să îmi deschid o firmă. M-am interesat de arhitecții care erau pe «feeling-ul» meu. De Ildiko aflasem de când eram student, de la o colegă care își făcea lucrarea de diplomă cu ea, iar când am cunoscut-o, mi-a plăcut viziunea ei și modul în care gândește”, își amintește Ștefan Paskucz. „Eu lucram atunci la Muzeul de Istorie din Baia Mare, la Oficiul de Patrimoniu. Mă ocupam de monumentele istorice”, îl completează Ildiko Mitru.

N-au pornit însă în doi firma de arhitectură, ci-n patru. În foarte scurtă vreme au renunțat însă, iar în februarie 1998 au înființat firma 9 Opțiune. Ștefan Paskucz reia istoria numelui ales pentru biroul lor de arhitectură. „Tot ne căutam un nume de firmă și am zis ‘98, că e anul de înființare. Ca să fie mai grafic, am lăsat cifra 9, iar optul ne-am gândit să-l transformăm”. „În Opțiune”, punctează Ildiko Mitru, care continuă spunând că logouri au fost mai multe, apropiate însă ca model. Cea mai recentă siglă a fost creată de Petre Mitru, fiul arhitectei Ildiko Mitru, care motivează astfel valorile brandului: „Conceptul firmei este centrat pe familie. Noi doi am pus temelia, urmează generația fiul meu, iar pe urmă generația din care face parte fiica lui Ștefan. Diferența dintre noi e de jumătăți de generație.” Ideea lor este clară: trebuie să dai mai departe ce ai acumulat, iar o tradiție serioasă trebuie continuată, nu doar în companie.

Ildiko Mitru - 9 Opțiune

Ildiko Mitru – 9 Opțiune

Armonia spațiilor

Colaborare există și în munca de creație, dar și în cea de avizare și șantier. Practic arhitecții băimăreni își „cizelează” reciproc proiectele, pe care preferă să le predea “la cheie”. Ildiko Mitru spune că supravegherea oricărei lucrări este importantă pentru rezultat, doar așa un proiect aflat în mintea cuiva se poate materializa la scară 1 la 1. „Dacă nu faci asta, iese altceva. Nu poți să faci proiectarea până în cele mai mici detalii, iar când creezi ceva în premieră e nevoie de explicații sau poate de ajustări.”

Țelul arhitecților de la 9 Opțiune este să îi facă pe cei care trec pragul clădirilor pe care le proiectează să simtă armonia locului. Dacă e vorba de arhitectura contemporană, preferă stilul minimalist, pe care îl înnobilează cu lucrări de artă. „Asta am învățat de la restaurare. Întotdeauna lucrările aveau o componentă artistică. Arhitectul lucra cu plasticianul, cu pictorul de frescă, cu sculptorul”, spune Ildiko Mitru. Colegul ei adaugă că și-n restaurare au impus un stil. „Suntem cunoscuți și apreciați în țară pentru că am implementat multe proiecte în care tradiția și modernitatea își dau mâna. Avem proiecte curajoase”, declară Paskucz.

Originalitatea și inovația sunt elemente definitorii în munca lor, iar pentru punerea lucrărilor în valoare duc uneori lupte grele. „În activitatea noastră este foarte important să inspiri încredere și să gestionezi lucrurile. Ca o lucrare să iasă bine este nevoie de trei componente: client deștept, proiectant deștept, constructor deștept”, enunță Ildiko Mitru, iar Ștefan Paskucz adaugă, precizând că acest lanț poate fi dat peste cap foarte ușor de o administrație incompetentă.

9 Opțiune Baia Mare

9 Opțiune Baia Mare

Restaurări de suflet

Două dintre proiectele lor reprezentative – Centrul Vechi și Piața Cetății – s-au derulat chiar cu municipalitatea din Baia Mare, iar rezultatul a fost unul nesperat. „Restaurarea Centrului Istoric, cu clădirile M1, M2 și M3, a fost o provocare. Am mai crescut o treaptă. La momentul acela am fost pionieri pe regenerare urbană, iar proiectul a fost dat ca exemplu la Bruxelles.” Și cum o lucrare atrage alta, băimărenii au realizat un proiect asemănător la Sibiu.

Dorința lor, încă dinainte de anul 2000, a fost aceea de a derula un proiect de regenerare urbană și în Piața Cetății. „Noi am intrat în hora asta făcând Planul Urbanistic Zonal pentru Centrul Istoric Baia Mare. A fost un concurs de idei pe care l-am câștigat. Ulterior, am extins puțin studiul. Am intrat în fiecare casă, am fotografiat fiecare clădire. Sunt 740 de clădiri pe 40 de hectare. Chiar ne-am făcut treaba, astfel încât am avut datele solicitate pentru toate proiectele astea europene și am putut să intrăm în competiție. Deja de atunci imaginea pe care am făcut-o noi în PUZ este exact cum e acum. Chiar și Piața Cetății era deja prinsă. Înainte de 2000”, declară Ildiko Mitru. Arhitecții s-au dedicat celor două proiecte aproape de la începuturile firmei. Pentru ca Piața Cetății să arate cum e astăzi, au muncit 11 ani.

Vezi și alte detalii despre brandul 9 Opțiune…

RelatedPost

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *