Cosmetice de poveste

Publicat in Poveste după poveste... înainte mult mai este, Povestile creatorilor


FAIN Baia Mare

FAIN Baia Mare

Ileana Cosânzeana, Făt Frumos sau Trei iezi cucuieți nu sunt niște simple personaje de basm, ci și trei dintre numele alese pentru produsele de îngrijire care ies din mâinile creatorilor brandului FAIN. Fiecare nume de produs e ales cu grijă, astfel încât să trezească în memoria clienților amintirea unei povești. Ca într-o antologie de texte bine alcătuită, marca FAIN adună scene şi personaje fantastice, care se completează armonios, formând o familie, asemenea celor doi soți care au ales să își dedice timpul pentru a crea produse de îngrijire din ingrediente de cea mai bună calitate.

Totul a început în urmă cu cinci ani, cu o pasiune pentru cosmetice naturale născută dintr-o curiozitate. Ionuț Horoba a început să facă primele mostre de săpun acasă, într-un atelier improvizat, fiind ajutat de soția lui, Ileana. Le-a plăcut ce a ieșit și, treptat, și-au creat propriile rețete.

Păi FAIN să fie!

Când își amintesc despre alegerea numelui care să reprezinte produsele pe care le făceau, cei doi soți Horoba mărturisesc că a durat ceva timp până l-au găsit pe cel mai potrivit, însă decizia a fost luată într-un moment de inspirație. „Am vrut să sune românește, dar și local, să fie de aici. A fost drăguț cu alesul numelui, că noi, din lista aceea tot spuneam «Ăsta-i fain, ăsta nu-i fain. Ăsta-i fain, ăsta nu-i fain» Dar culmea, «fain» nu era pe listă, erau multe altele și nu era fain și până la urmă am zis «Păi ca să fie fain, să fie FAIN și gata». Pur și simplu, a fost o sclipire de moment”, își amintește Ileana Horoba-Danci.

Treptat, au dezvoltat gama de produse și, pe lângă săpunuri, au început să facă uleiuri de masaj, creme de față și uleiuri de îngrijire. Și, pentru că își doreau să creeze o poveste prin produsele pe care le realizează, soții Horoba au decis ca fiecare produs care iese din mâinile lor să aibă un nume mitologic sau metaforic. Astfel au luat naștere săpunul pentru copii „Trei iezi cucuieți”, uleiul de masaj „Drag de codru”, crema de față „Secretul Cleopatrei” sau uleiul de îngrijire „Barba boierului”. În total, sub brandul FAIN sunt realizate manual aproape 30 de produse, fiecare sortiment având o identitate proprie. Iar numele nu sunt alese deloc la întâmplare, fiecare produs nou fiind ca un copil care urmează să fie botezat cu respectarea unui anumit ritual.

„Denumirile sunt de inspirație folclorică, de exemplu Găzdoaia Veseloasă sau Săpuneala Bocotanului. Urmărim prin asta să reînviem anumite cuvinte, anumite expresii uitate, chiar și de către locuitorii zonelor unde erau folosite atunci. Niciun botez nu se face la întâmplare, pentru că numele se asociază cu calitățile produsului”, povestește Ionuț Horoba.
Cei doi tineri băimăreni au un ajutor important când vine vorba de partea de design și identitate vizuală, în persoana artistei Alina Bondrea. Ea se ocupă de tot ce înseamnă imaginea FAIN, începând de la ambalaje, până la cărți de vizită, materiale de prezentare sau fotografii de produs.

Ionuț Horoba - FAIN Baia Mare

Ionuț Horoba – FAIN Baia Mare

Un săpun la pachet cu o poezie

Produsele de îngrijire FAIN se caracterizează prin calitate, începând de la ingrediente și până la ambalajele alese, respect față de clienți, poezie (pentru că fiecare ambalaj de săpun conține și o poezie în interior), natural (prin ingredientele atent alese) și, nu în ultimul rând, grija față de detalii.

Soții Horoba mărturisesc că reușita cea mai mare de până acum este că au ajuns să se ocupe exclusiv de ceea ce le place să facă, și anume realizarea produselor cosmetice FAIN, fără a fi nevoie să mai lucreze și în altă parte. În plus, o altă mare realizare este faptul că mulți oameni din nișa căreia ei se adresează au ajuns să cunoască și să aprecieze produsele lor de îngrijire.

„Eu spun, după o experiență de peste cinci ani, că există un public tot mai mare în România pentru astfel de produse. Da, probabil am contribuit și noi într-un fel sau altul. Și la fel ca noi, mulți alții, pentru că, din fericire, în România mai sunt producători care fac treabă bună”, conchide Ileana Horoba-Danci.

La realizarea cosmeticelor FAIN, cei doi soți se completează reciproc și fac totul împreună, începând de la amestecul compoziției, până la ambalare, scrierea valabilității și aplicarea ștampilei de ceară. Adepți ai manufacturii, ei exclud ideea de a industrializa producția de cosmetice, chiar dacă această variantă le-ar aduce, pe termen lung, câștiguri financiare mult mai mari.

FAIN Baia Mare, Maramures

FAIN Baia Mare, Maramures

Vezi și alte detalii despre brandul Fain…

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *