Despre viața fericită

Publicat in Oameni năzdrăvani, Povestile creatorilor


ASSOC Baia Mare

ASSOC Baia Mare

Zi de zi optăm pentru ceva, animați de gândul dobândirii fericirii. Nu e om care să nu fie prins în această căutare perpetuă, care presupune idei mărețe, speranțe pentru viitor, multă muncă, iluzii deșarte, frustrări ori amânări, dar și multă răbdare în așteptarea recompensei. La final, trecutul, prezentul și viitorul ne sunt presărate cu mici bucurii, care însă nu ne ajută să aflăm dacă am trăit cum se cuvine.

Sfântul Augustin spunea: „Fericirea e să ştii să îţi doreşti ceea ce ai deja.” Sfatul poate fi nesatisfăcător pentru omul modern, care are alte priorități ce n-au legătură cu dobândirea fericirii veșnice. E un lucru pe care l-a sesizat și Florian Sălăjeanu, care simte că lumea s-a înrăit în ultimii ani. „Parcă e mai rea lumea”, spune, oarecum dezarmat de situațiile care se întâmplă în jurul lui. Și-ar dori să fie mai multă omenie, ceea ce ar ușura munca în domeniul asistenței sociale. „La început ne-a fost mai ușor decât astăzi, pentru că lumea era mai bună. Cred că oamenii erau mai deschiși și înțelegeau mai bine, erau mai curioși, nu erau atât de încrâncenați, chiar îndoctrinați, și parcă aveau mai mult timp să asculte”, afirmă Florian Sălăjeanu.

De meserie, asistent social

Nu se cramponează de trecut, dar nici nu vrea să uite de unde a plecat, pentru că are amintiri speciale despre cum și de ce a apărut ASSOC. „Am început în 1993. Eram la facultate și m-am implicat în înființarea YMCA în Maramureș, după care, prin 1994, m-am implicat în înființarea ASCOR. Mi-am dorit să activez într-o organizație în domeniul asistenței sociale. Era perioada în care mă defineam ca asistent social. Discutând și cu colegii din grupă, în 1995 am înființat ASSOC așa cum este astăzi, ca o organizație de sine stătătoare.” ASSOC a avut ca primi membri studenți de la Secția Teologie – Asistență Socială de la Universitatea de Nord Baia Mare, secretara facultăţii, dar și un prieten, Ovidiu Haidu, pentru că pe atunci, legea impunea 21 de membri fondatori la o asociație.

Tinerii își doreau să schimbe lumea, de fapt să schimbe mentalități, mai ales că, la vremea aceea, despre asistenții sociali se credea că sunt acele persoane care „șterg oamenii la fund, îngrijesc copii și handicapați”. „Cam în acești termeni se discuta în acel moment. În acest context, a fost o provocare să valorizăm profesia, să câștigăm încrederea și respectul oamenilor. Să știe că suntem oameni cu studii superioare, cu masterate și chiar cu doctorate”, a explicat Florian Sălăjeanu.

În plus, recunoaște că în acea perioadă l-a mai urmărit o ambiție, aceea de a putea să își treacă în cartea de muncă profesia de asistent social. „N-am putut să mă angajez la terminarea facultății ca asistent social. Și atunci am zis: dacă statul român nu poate să îmi ofere un post de asistent social, atunci am să-mi creez eu unul”, declară fondatorul ASSOC, precizând că are și o mulțumire pentru că una dintre colegele sale lucrează în asociație încă de la înființarea ei: 20 de ani. Crede că este omul potrivit la locul potrivit. „Dumnezeu ne-a lăsat pe fiecare acolo unde trebuie să fim.”

Florian Sălăjeanu - ASSOC Baia Mare

Florian Sălăjeanu – ASSOC Baia Mare

Creatori de mărci sociale

ASSOC este printre furnizorii principali de servicii de asistență socială din Baia Mare și din restul județului, iar la nivel național a devenit un reper. Până să se ajungă la o asemenea vizibilitate s-au depășit mai multe greutăți. Uitându-se în urmă, Florian Sălăjeanu afirmă că ideile sale au crescut împreună cu clădirea în care își are sediul asociația. „Prima dată când am venit aici (n.n. – sediul ASSOC) am scos afară șobolani, cai, mormane de gunoaie… Familii de romi își găsiseră adăpost în centrala termică dezafectată în care urma să deschidem sediul. Cu ajutorul arhitectului Alexandru Băban de la Architel, s-a creat viziunea urbanistică. Împreună cu clădirea asta au crescut și ideile mele. Tot atunci am lansat prima marcă socială, Centrul Social Multifuncțional, pe care n-am înregistrat-o însă, dar care se folosește și acum în toată țara”, rememorează fondatorul ASSOC. Era în 1997.

„Cam așa a fost societatea românească pe vremea aceea, dominată de lipsuri și de prejudecăți pe zona asistenței sociale, cum era și clădirea asta când am preluat-o. O clădire distrusă, dar cu potențial, la fel ca structura de protecţie socială: imensă, dezarticulată, dar care putea să se schimbe. Clădirea am reuşit să o transformăm în ceea ce e astăzi, fiind reprezentativă arhitectural, dar mai ales funcțional ținând cont de serviciile sociale care se generează aici, ca și sistemul de asistență socială, care s-a transformat cu ajutorul nostru și al altor organizații de profil.”

ASSOC este și locul în care s-au născut nenumărate mărci sociale. Doar de la o vreme încoace au început să fie protejate, iar ultima înregistrată este Birou de Asistență Postdetenție (BAP). „Mi-am dat seama că o marcă, un nume, se construiește în peste 20 de ani de muncă, ai mei și ai tuturor colegilor, partenerilor și susținătorilor noștri”, spune Sălăjeanu.

Își dorește ca ASSOC să devină o portavoce, alături de alte asociații active în domeniul asistenței sociale, în așa fel încât să poată îmbunătăți lucrurile în acest domeniu. „Statul are o rezistență și o încetineală, iar în țara asta s-a schimbat ceva mai repede când s-au implicat și ONG-urile. Îmi doresc să putem pune o presiune corectă pe stat ca să avem un sistem de asistență socială modern, adaptat vremurilor noastre”, este dorința lui Florian Sălăjeanu.

ASSOC Baia Mare - acțiuni

ASSOC Baia Mare

Vezi și alte detalii despre brandul ASSOC…

RelatedPost

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *